gépbélyegzés
18 hozzászólás
• Oldal: 1 / 1
gépbélyegzés
Találtam egy furcsa színű gépbélyegzést. Teljesen szokatlan lilásrózsaszín, és mintha tűs mátrixnyomtatóval nyomták volna a borítékra.
Együtt szkenneltem egy szokásos pirossal, hogy minél jobban látszódjon az eltérés.
Tudtok erről valamit? (kattintsatok a képre a nagyobb mérethez!)
Együtt szkenneltem egy szokásos pirossal, hogy minél jobban látszódjon az eltérés.
Tudtok erről valamit? (kattintsatok a képre a nagyobb mérethez!)
Üdv. Buday Ádám
Keresek hírlapbélyegeket, címszalagokat. sirbuday@freemail.hu
- kloroform
Re: gépbélyegzés
Lehet, kicsit túl aktív vagyok?
Bocs, de találtam valamit megint ahogy a leveleimet rakosgattam.
Létezik ugye piros gépi bélyegzés (meg rózsaszín is hehe), meg vannak az öntapadós IPH címkék. Sajnos ezeket is bélyegnek nevezzük... de nem erről akarok most írni.
Találtam a kettő közötti "átmeneti formát" - vagyis izé, nézzétek, nem tudom minek nevezzem, de még nem láttam ilyet:
Szóval nem közvetlenül a borítékra lett nyomtatva, hanem egy kis öntapadós etikettre, amit aztán felragasztottak a borítékra. Ráadásul mindjárt kettőt, ráadásul az egyik lecsúszott a cimkéről.
Tudom, hogy a kőnyomatosok típusvariációi sokkal komolyabb téma, de valahogy ilyeneket újabban gyakrabban látok a borítékokon, mint a 15 krajcáros kőnyomatos párokat...
Nem tudom miért?!
Létezik ugye piros gépi bélyegzés (meg rózsaszín is hehe), meg vannak az öntapadós IPH címkék. Sajnos ezeket is bélyegnek nevezzük... de nem erről akarok most írni.
Találtam a kettő közötti "átmeneti formát" - vagyis izé, nézzétek, nem tudom minek nevezzem, de még nem láttam ilyet:
Szóval nem közvetlenül a borítékra lett nyomtatva, hanem egy kis öntapadós etikettre, amit aztán felragasztottak a borítékra. Ráadásul mindjárt kettőt, ráadásul az egyik lecsúszott a cimkéről.
Tudom, hogy a kőnyomatosok típusvariációi sokkal komolyabb téma, de valahogy ilyeneket újabban gyakrabban látok a borítékokon, mint a 15 krajcáros kőnyomatos párokat...
Nem tudom miért?!
Üdv. Buday Ádám
- kloroform
Nagyobb méretű leveleknél szokás leginkább (amik nem férnek be a gépbe). Ilyenkor egy cimkére nyomtatnak és azt ragasztják fel a nagy borítékra.
- zeus
Kedves Kloroform!
Legyél csak túl aktív, nincs ezzel semmi baj, sőt!
Fogyóban volt a festék, ilyenkor szokott ilyen szakaszos pöttyöket és eltérő színt produkálni a gép. De kérdezd meg Gidót ez az ő területe.
Legyél csak túl aktív, nincs ezzel semmi baj, sőt!
Fogyóban volt a festék, ilyenkor szokott ilyen szakaszos pöttyöket és eltérő színt produkálni a gép. De kérdezd meg Gidót ez az ő területe.
Tisztelettel és barátsággal köszöntelek!
Keresek: 1918 előttről bármit, csak köze legyen a filatéliához
Keresek: mindenféle régiséget
Angyalka
Angyalka
-

angyalka - Aki tudja, mit beszél..
Ez a terület engem is nagyon érdekel, szívesen bogarászom a bélyegzéseket, etiketteket.
Találtam én is korábban egy ilyen etikettre nyomtatott bélyegzést, amelyet azután ráragasztottak a borítékra, érdekessége, hogy 11 nappal később egy kisegítő kézi bélyegzővel is lebélyegezték, ahogy a csatolt képen láthatjátok.
Van egy másik érdekes darabom is: A piros gépibélyegzés dátumát kézzel áthúzták, és kisegítő bélyegzővel egy nappal később lebélyegezték.
És még egy érdekesség: A gépibélyegző hely-kelet bélyegző részében a hely gyűrűjében véletlenül fejjel lefelé állították be a feliratokat. Ez a kedvencem
Találtam én is korábban egy ilyen etikettre nyomtatott bélyegzést, amelyet azután ráragasztottak a borítékra, érdekessége, hogy 11 nappal később egy kisegítő kézi bélyegzővel is lebélyegezték, ahogy a csatolt képen láthatjátok.
Van egy másik érdekes darabom is: A piros gépibélyegzés dátumát kézzel áthúzták, és kisegítő bélyegzővel egy nappal később lebélyegezték.
És még egy érdekesség: A gépibélyegző hely-kelet bélyegző részében a hely gyűrűjében véletlenül fejjel lefelé állították be a feliratokat. Ez a kedvencem
Mariann
-

Mariann - Hozzászólások: 604
Nagyon jók!
A postai bélyegzők melletti reklámbélyegzőkből vajon mennyi lehet? Van ennek valami irodalma? Ki használhat(ott) ilyeneket?
Viszont sajnos a bélyeg teljesen kimegy a divatból, a múlt héten a budapesti Mammutban lévő postán kértem, hogy bélyeget ragasszon a borítékra, de azt mondta, neki már nincs is...
A postai bélyegzők melletti reklámbélyegzőkből vajon mennyi lehet? Van ennek valami irodalma? Ki használhat(ott) ilyeneket?
Viszont sajnos a bélyeg teljesen kimegy a divatból, a múlt héten a budapesti Mammutban lévő postán kértem, hogy bélyeget ragasszon a borítékra, de azt mondta, neki már nincs is...
Üdv. Buday Ádám
- kloroform
Szia Mariann!
Keresgéltem, és én is találtam javított dátumos küldeményeket (sajnos fordítottat nem...) - bár ezek "rendes" bélyegesek, de talán ide is illenek.
Keresgéltem, és én is találtam javított dátumos küldeményeket (sajnos fordítottat nem...) - bár ezek "rendes" bélyegesek, de talán ide is illenek.
Üdv. Buday Ádám
- kloroform
Ezek a gépbélyegzők nem annyira nevezhetők reklámbélyegzőnek, egyszerűen csak a feladó céget jelenítik meg, mivel náluk voltak kihelyezve (kivételek természetesen a postahivatalban használtak). Persze ez egyben reklámot is jelent a cégnek, de nem ez az elsődleges funkciójuk.
A gépbélyegzések katalógusszerű feldolgozását már megkezdte Hodobay Andor és Gidófalvy Péter, az első kötetnek (a Frankotyp bélyegzőtípusról) tavaly kellett volna megjelennie, de anyagi forrás hiányában nem készülhetett el a könyv. Pedig a következő kötetek is készülőben lehetnek már...
Üdv
Géza
A gépbélyegzések katalógusszerű feldolgozását már megkezdte Hodobay Andor és Gidófalvy Péter, az első kötetnek (a Frankotyp bélyegzőtípusról) tavaly kellett volna megjelennie, de anyagi forrás hiányában nem készülhetett el a könyv. Pedig a következő kötetek is készülőben lehetnek már...
Üdv
Géza
-

jakab.geza - Hozzászólások: 41
Szia Géza!
Ez bizony már tényleg megszállottság, hajnali fél hatkor a bélyeges fórumot olvasgatni...
Ezt írod: "... egyszerűen csak a feladó céget jelenítik meg (...). Persze ez egyben reklámot is jelent a cégnek, de nem ez az elsődleges funkciójuk."
Mivel úgy látom, hogy nagyon sokszor a borítékon egyébként is rajta van a cég neve, a bélyegzés erre nem szolgálhat. Ezeket találtam gyorsan, mindnél ott van nyomtatva a feladó is:
Üdv. kloroform
Ez bizony már tényleg megszállottság, hajnali fél hatkor a bélyeges fórumot olvasgatni...
Ezt írod: "... egyszerűen csak a feladó céget jelenítik meg (...). Persze ez egyben reklámot is jelent a cégnek, de nem ez az elsődleges funkciójuk."
Mivel úgy látom, hogy nagyon sokszor a borítékon egyébként is rajta van a cég neve, a bélyegzés erre nem szolgálhat. Ezeket találtam gyorsan, mindnél ott van nyomtatva a feladó is:
Üdv. kloroform
Üdv. Buday Ádám
- kloroform
Ma jött. Dobozba csomagolt cuccon. Egyszerűen rá volt ragasztva az ajánlott küldemény dobozára.
Tisztelettel és barátsággal köszöntelek!
Angyalka
Angyalka
-

angyalka - Aki tudja, mit beszél..
Visszatérve a legelső (lilásrózsaszín) gépi bélyegzéshez: eddig egy kivételével csak BUDAÖRS 1 bélyegzéssel találtam. Az egyetlen kivétel egy ÉRD 1 bélyegzés, ami hasonló - talán kicsit rózsaszínűbb...
Üdv. Buday Ádám
- kloroform
Ma találtam ezt a gyöngyszemet egy zacskónyi IPH címke között.
Eddig úgy tudtam, hogy a gép rányomtatja egy öntapadós címkére az összeg + dátumot + sorszámot + stb. és aztán ezt felragasztják a levélre. Hogyan tud a gép egyszerre két etikettre nyomtatni?
Eddig úgy tudtam, hogy a gép rányomtatja egy öntapadós címkére az összeg + dátumot + sorszámot + stb. és aztán ezt felragasztják a levélre. Hogyan tud a gép egyszerre két etikettre nyomtatni?
Üdv. Buday Ádám
- kloroform
Ez a nyomtatás valójában nem is nyomtatás, semmiféle festéket nem használnak hozzá. Hőnyomtatásról van szó, vagyis a nyomófejet felforrósítva rányomják a hőérzékeny papírra, amely az érintkezés helyén megfeketedik. Kipróbálhatod egy vasalóval vagy forrasztópákával... Az üres papírok, etikett-címkék tekercsben egymás mellett sorakoznak, és ha pontatlanul állítják be a gépet vagy benne a tekercset, akkor a nyomófej nem egy címke közepére nyomódik rá, hanem jobbra-balra-le-föl elcsúszva, lecsúszva, átcsúszva, akár ilyen gyönyörű félig átcsúszott darabokat is produkálva.
Az etikettek sajnos nagyon érzékenyek fizikai behatásokra: hőre, fényre, oxigénre. Meg is beszéltük Gidóval, hogy a helyes, hosszú távú állagmegőrző tárolásuk: fekete zacskóban légmentesen lehegesztve betenni a fagyasztóba -30 fokra...
Üdv
Géza
Az etikettek sajnos nagyon érzékenyek fizikai behatásokra: hőre, fényre, oxigénre. Meg is beszéltük Gidóval, hogy a helyes, hosszú távú állagmegőrző tárolásuk: fekete zacskóban légmentesen lehegesztve betenni a fagyasztóba -30 fokra...
Üdv
Géza
-

jakab.geza - Hozzászólások: 41
Köszönöm Géza, ezek nekem fontos információk.
Különösen fekete, hegeszthető zacskóból állok rosszul, és a fagyasztóból is ki kell pakolni
Különösen fekete, hegeszthető zacskóból állok rosszul, és a fagyasztóból is ki kell pakolni
Üdv. Buday Ádám
- kloroform
Szia Elemér!
Ez szenzációs, ilyet még nem láttam! Az ilyenekért érdemes kutakodni
Ez szenzációs, ilyet még nem láttam! Az ilyenekért érdemes kutakodni
Mariann
-

Kaptam 3 érdekes gépbélyegzést .
Üdv.: Elemér .
Üdv.: Elemér .
- gozelemer
Igazi csemegék, ez is mutatja, hogy napjaink filatéliája is kínál érdekességeket!
Ezért szeretem én is nézegetni a gépi bélyegzéseket, IPH címkéket,, de a kézi bélyegzéseket is.
Ezért szeretem én is nézegetni a gépi bélyegzéseket, IPH címkéket,, de a kézi bélyegzéseket is.
Mariann
-

18 hozzászólás
• Oldal: 1 / 1