Papír darab mértékekről. (eddig sem bélyegívekről volt szó, hanem a rizsmáról).
Árkus (ív), arcus, bogen: Német előzmény. 1568. A papír alapegysége és mértéke (a merítőszita nagyságának megfelelő papírlap).
Rizsma, scapis, risma, ries: Német előzmény. 1500 k. 20 konc papír, 1880-tól 1000 ív.
A darabmértékek között is volt rendszer, de ismeretek hiánya miatt többet nem tudok. Az azonban bizonyos, hogy a papírmértékek – rizsma (20 konc) = bála (10 rizsma) a papírkészítői korszak ideje alatt Európa-közi állandó váltószámú rendszert alkottak.
Emich Gusztáv nyomdája 1867-ben naponként 60-80 rizsmát fogyasztott [egy rizsma ezer ív] papirost.
A 17.sz béli Váci utcai könyvkötők 1 rizsmát 500 ívnek számoltak.
Ívrekonstrukció - vízjelrekonstrukció
Fórum szabályok
Aki akar ilyen fórumot magának, az írjon nekem üzenet, azt tervezem, mindenkinek csinálunk egy ilyet!
Aki akar ilyen fórumot magának, az írjon nekem üzenet, azt tervezem, mindenkinek csinálunk egy ilyet!
23 hozzászólás
• Oldal: 2 / 2 • 1, 2
Re: Ívrekonstrukció - vízjelrekonstrukció
Tisztelettel és barátsággal köszöntelek!
Keresek: 1918 előttről bármit, csak köze legyen a filatéliához
Keresek: mindenféle régiséget
Angyalka
Angyalka
-

angyalka - Aki tudja, mit beszél..
A rizsma előbb a kézi, majd gépi papír megrendelésének és papírgyári szállításainak mértékegysége az osztrák birodalomban 1864-ig 480 ív, ettől kezdve (a Monarchiában is) 500 ív. Ez valamikor a XX század első felében, - de már jóval az számodra oly kedves Turolos időszak után
- állítólag 1000 ív/rizsmára változott.
Keresek-kínálok cserére, vételre: osztrák-és magyar postai- és illetékbélyegeket, okiratokat, valamint vízjelálllás-, és vízjelkülönlegesség-gyűjteményeket
-

karszu - Hozzászólások: 172
Karesz!
Ne írj már ilyen zöldséget, hogy a turulos korszak után! És mi az, hogy állítólag? És visszatérve arra, hogy ugyanazt a forrást használnánk, én ebben sem vagyok biztos, ehhez nem elég a Monográfia és a feketekönyv. Ahonnan már idéztem ott csak a forrást tüntetem fel. De akkor ideírom, hogy tényekről beszéljünk és ne állítólagos dolgokról:
Bogdán István:
A magyarországi papíripar története (1530-1900)
Akadémiai Kiadó, Budapest, 1963
A metrikus mértékrendszer bevezetése után az 1880-as években megváltozik a papír mértéke, bevezetik az új rizsmát, amelynél a tízes számrendszert alkalmazzák . 10 ív = 1 füzet 10 f = 1 könyv 1 k =1 rizsma 1 rizsma = 1000 ív
Azért ez igen messze van a XX. század első felétől.
A papír története, Munkácsy iskola:
Kötegelési arányszám: az írópapírból 1 koncban 24 ív, 1 rizsmában 20 konc, 1 bálában 10 rizsma volt. Ez azt jelentette, hogy 1 rizsma 480 ív, 1 bála 4800 ív papírból állt a XVIII sz. végéig.
Györkös Attila:
A leggyakoribb történelmi mértékegységek
Irodadepo:
2000 éves a papír
1000 év törvényei
Laszlovszky József: Forrásszemelvények
Nyomdaipari kislexikon
1872. Vasárnapi újság 1-4.száma
Dr. Ballagi Amadáme: Amagyar nyomdászat történelmi fejlődése
1877. Zalai közlöny
Most hagy ne soroljam tovább, de szerintem bármelyik nyomdásztanuló szakismeretkönyvében is megtalálod. Aszem az 1800-as évek a XIX századhoz tartoznak és nem a XX.- hoz. A turulos korszakhoz annyira nem értek, de hogy az sem az 1800-as években kezdődött (ha csak a pályázati időszakot nem számítjuk bele) a kiadást tekintve és nem is akkor ért véget abban azért biztos vagyok. Így osztán az, hogy a turulos korszak után változott volna 1000ív/ rizsmára a mérték, mikor azt 1880-ban vezeték be, az állítólag is és a valóságban is marhaság.
Ne írj már ilyen zöldséget, hogy a turulos korszak után! És mi az, hogy állítólag? És visszatérve arra, hogy ugyanazt a forrást használnánk, én ebben sem vagyok biztos, ehhez nem elég a Monográfia és a feketekönyv. Ahonnan már idéztem ott csak a forrást tüntetem fel. De akkor ideírom, hogy tényekről beszéljünk és ne állítólagos dolgokról:
Bogdán István:
A magyarországi papíripar története (1530-1900)
Akadémiai Kiadó, Budapest, 1963
A metrikus mértékrendszer bevezetése után az 1880-as években megváltozik a papír mértéke, bevezetik az új rizsmát, amelynél a tízes számrendszert alkalmazzák . 10 ív = 1 füzet 10 f = 1 könyv 1 k =1 rizsma 1 rizsma = 1000 ív
Azért ez igen messze van a XX. század első felétől.
A papír története, Munkácsy iskola:
Kötegelési arányszám: az írópapírból 1 koncban 24 ív, 1 rizsmában 20 konc, 1 bálában 10 rizsma volt. Ez azt jelentette, hogy 1 rizsma 480 ív, 1 bála 4800 ív papírból állt a XVIII sz. végéig.
Györkös Attila:
A leggyakoribb történelmi mértékegységek
Irodadepo:
2000 éves a papír
1000 év törvényei
Laszlovszky József: Forrásszemelvények
Nyomdaipari kislexikon
1872. Vasárnapi újság 1-4.száma
Dr. Ballagi Amadáme: Amagyar nyomdászat történelmi fejlődése
1877. Zalai közlöny
Most hagy ne soroljam tovább, de szerintem bármelyik nyomdásztanuló szakismeretkönyvében is megtalálod. Aszem az 1800-as évek a XIX századhoz tartoznak és nem a XX.- hoz. A turulos korszakhoz annyira nem értek, de hogy az sem az 1800-as években kezdődött (ha csak a pályázati időszakot nem számítjuk bele) a kiadást tekintve és nem is akkor ért véget abban azért biztos vagyok. Így osztán az, hogy a turulos korszak után változott volna 1000ív/ rizsmára a mérték, mikor azt 1880-ban vezeték be, az állítólag is és a valóságban is marhaság.
Tisztelettel és barátsággal köszöntelek!
Angyalka
Angyalka
-

angyalka - Aki tudja, mit beszél..
23 hozzászólás
• Oldal: 2 / 2 • 1, 2